Over het Jeugdkamp van Albatros

Het jeugdkamp van Albatros is voor vele jonge Albatrossers tussen de 6 en 16 jaar een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. Elk jaar wordt er afgereisd naar het Brabantse land waar een grote groep kinderen een fantastisch kamp beleeft. Hier proberen wij een beeld te geven wat er op het jeugdkamp gebeurt en wat de leiding allemaal doet om er een fantastisch kamp van te maken.

Dit jaar vindt het Albatros Jeugdkamp weer als vanouds plaats in het Pinksterweekend. Op vrijdag vertrekken we ’s avonds en op maandagmiddag komen we terug. Al sinds 1998 is onze bestemming Boxtel, waar we een prima kamphuis hebben gevonden van de Scoutingvereniging Boxtel. Het kamphuis lijkt op een grote boerderij. De begane grond heeft drie grote (slaap)zalen, een ruime recreatiezaal, een riante keuken en twee toilettenblokken (jongens en meisjes gescheiden). Boven zijn er nog twee slaapzalen en een grote doucheruimte. Tevens is ook hier een toiletblok te vinden. Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt er voor het kamp een indeling gemaakt wie waar slaapt. De kinderen slapen per leeftijdscategorie zoveel mogelijk bij elkaar. Bij de oudste groep (aspiranten) slapen jongens en meisjes in aparte zalen.  Aan de achterzijde van het kamphuis is er een groot overzichtelijk grasveld. Aan de voorzijde is een ruime parkeerplaats. Het kamphuis wordt alleen door een weg gescheiden van het Sparrenrijk; een groot bos waar allerlei bosspelen gedaan kunnen worden. Op vijf minuten lopen van het kamphuis is de recreatieplas De Langspier te vinden. Foto’s van het kamphuis zijn te bekijken op de website van scouting Boxtel: www.scoutingboxtel.nl

Tijdens het kamp worden de kinderen op allerlei manieren bezig gehouden. Er worden spelletjes georganiseerd in of bij het kamphuis of in het Sparrenrijk. Verder is er een disco, Bonte Avond en een dropping. De kinderen hebben tussen de activiteiten door genoeg tijd om met elkaar bezig te zijn. Ook gaat er voldoende spel en sportmateriaal mee.

De spelletjes worden gedaan in vaste groepen. Elke groep bestaat uit ongeveer 12 kinderen uit alle leeftijdscategorieën en heeft twee groepsleiders. De kinderen kunnen met vragen of problemen bij hun groepsleiders terecht. De groepsleiders slapen in de zalen bij de kinderen.

Elke dag worden er drie maaltijden voorbereid door een ervaren keukenploeg; twee broodmaaltijden en één warme maaltijd.

De kampleiding bestaat op dit moment uit 27 personen: 1 hoofdleider, 20 groepsleiders, 1 Chef kok, 1 materiaalbeheerder en 5 personen voor de overige ondersteuning (bijvoorbeeld schoonmaken, boodschappen doen, meedraaien in de keuken, voorbereiding van grote activiteiten en eventueel ziekenhuisbezoek).

In de voorbereiding van het kamp zijn er taakgroepen actief die gericht een aantal zaken voorbereiden en regelen voor het kamp. Elke taakgroep bestaat uit een aantal kampleiders en heeft zijn eigen specifieke kennis en ervaring. Zo zijn er bijvoorbeeld de taakgroepen Bonte Avond, Creatief, EHBO, Inkoop & Financiën, Spel, Decor, Licht & Geluid, Vervoer, Materiaal, Keuken, Sponsoring, Publiciteit en Kamp 2020.

Op het kamp zijn kampleiders aanwezig die in het bezit zijn van een erkend EHBO en/of BHV-diploma. Per groep is één groepsleider in eerste instantie verantwoordelijk voor de eerste EHBO. We hebben verder een 3-tal leiding welke in het dagelijks leven werken als eerste-hulp verpleegkundige, tandarts of fysiotherapie. Deze zullen als back-up dienen voor de overige kampleiding. Heeft u bijzonderheden over uw kind, noteert u deze dan op het inschrijfformulier. In de week voor kamp wordt u door ons benaderd om dit verder te bespreken.

Voor ons is het gewoon een normale zaak, maar toch.... tijdens het kamp wordt er door de leiding geen alcohol gedronken.

update januari '17.